Éclat

Éclat, što znači sjaj, naziv je za vrhunsku odležanu liniju vina, koju smo proizveli, brižno čuvali, njegovali i pazili nekoliko godina, a sve kako bi danas mogla oduševljavati i ponosno sjajiti u čašama brojnih vinoljubaca. 

Éclat - naša vinska linija je osim nagrada za vrhunsku kvalitetu
vina osvojila i prestižnu nagradu za dizajn CROPAK 2018.

Éclat Chardonnay

Chardonnay izvorno potječe iz Burgundije - poznate vinske regije u istočnoj Francuskoj. Analizom je utvrđeno da je to sorta nastala prirodnim križanjem Pinota i stare sorte Gouais Blanc ili kako je u sjevernom kontinentalnom dijelu Hrvatske nazivaju Biela belina velika. Vino koje osvježava ali istodobno ispunjava nepce božanstvenim okusima.

Ova sorta daje vina koja su izrazito voćna, lagana i svježa, ali isto tako može dati i kompleksna vina harmoničnog i zaokruženog okusa. Takav primjer je i Chardonnay Eclat 2013 — vrhunsko vino podrijetlom iz Slavonije.

DECANTER BRONZE.jpg

Vino Chardonnay Eclat 2013 karakterizira izražena slamnato žuta boja. Mirisi su voćni i sortno prepoznatljivi – osjeti se jabuka i tragovi herbalnih nota. Okus je snažan i harmoničan te ostavlja dugotrajan i postojan retro okus. Primjer je jednog ozbiljnog ali nadasve harmoničnog vina, srednjeg do punog tijela, skladnih kiselina i alkohola. Dio vina odležao je u barrique bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću te punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj koji ovo vino pruža.

— Éclat Chardonnay 2013,

Nikola Dolački, Enolog

SILVER-800-X-800-scaled.jpg
Éclat Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon jedna je od najpoznatijih ali i najrasprostranjeneijih svjetskih sorti. Uzgaja se u gotovo svim većim zemljama koje proizvode vino te u raznovrsnim klimatskim uvjetima. Sve više ga možete pronaći u svim istaknutim vinskim regijama, pomalo i na štetu domaćih autohtonih sorti. Popularnost Cabernet sauvignona među vinarima i potrošačima je velika, tko zna da li zbog lakoće uzgoja ili omiljenog prepoznatljivog mirisu crnoga bobičastog voća i papra. Cabernet sauvignon su vina punog okusa s visokim taninima i primjetnom kiselinom. Često ga miješaju ga s drugim sortama. Prosudite sami. 

Ovaj  vrhunski Cabernet sauvignon 2017 iz Iloka, plod je truda u našim vinogradima i njezi u podrumu. 

Dozrijevao je 1 godinu u drvenim hrastovim bačvama. 

Karakterizira ga izrazita rubinski crvena boja. U mirisu nalazimo ponajviše voćne arome, ponajprije šumskog voća i suhih šljiva uz lagane tragove crvenog papra.

Okus vina je snašan i bogat, te iznimno elegantan i zaokružen. Radi se o uvjerljivo najboljem hrvatskom Cabernet sauvignonu proizvedenog modernom metodom.

— Cabernet sauvignon 2017,

Jelena Balog, VInolog

Éclat Plavac mali

Plavac mali je autohtona hrvatska crna sorta vina, nastala križanjem Dobričića te Crljenka kaštelanskog — koji je u Italiji poznat kao Primitivo a u Kaliforniji kao Zinfandel. Plavac mali je autohtona sorta u Dalmaciji, no, ujedno je i najrasprostranjenija crna sorta u Hrvatskoj. Najbolje grožđe i vino daje u južnim predjelima Dalmacije, osobito na poluotoku Pelješcu s kojeg potječe Plavac mali Eclat 2012. To je vino koje svojom bojom, mirisom i okusom ostavlja moćan dojam, a svakim gutljajem traži još...

Vino karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljiva te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina je snažan i bogat, te iznimno elegantan.

Vrhunsko vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanje.
Plavac mali Eclat 2012  moćno je vino koje je preporučljivo poslužiti na temperaturi 15 – 18 °C uz jela spravljena od divljači, crvenog mesa i uz biftek.

— Éclat Plavac mali 2012

Jelena Balog, Vinolog

Éclat Muškat

U svijetu vinove loze istaknuto mjesto zauzima jedna grupa sorti koju povezuje bitna karakteristika - sortna aroma. To su muškati. Ono što sve sorte koje nose prefiks muškat karakteriza je poseban „muškatan“ miris. Muškatne sorte karakteriziraju različita svojstva, imamo ih svih boja (crne, bijele, ružičaste, crvene) te različitih namjena (vinske, za sušenje i zobatice), no sve one imaju jednu stvar zajedničku, a to je pristunost muškatnog mirisa.

Chocolate Dessert

Muškat žuti je sorta koja daje vrlo užitna vina, zlatno žute boje, te sa čestim visokim ostatkom neprovrelog šećera i naglašenom muškatom aromom čini jedno izrazito zanimljivo desertno vino. No osim potencijala za proizvodnju desertnih vina, muškat ima i potencijal za proizvodnju vina u svim kategorijama kakvoće.

Muškat žuti Eclat je jedno poluslatko vrhunsko vino, mirisi koji dominiraju su arome cvijeća, posebno arome ruže sa tonovima kandiranih agruma. Slatkoća, ali i lijepo izbalansirana svježina ovo vino čine savršenim uz voćne kolače i slastice.

— Muškat Éclat 2016,

Nikola Dolački, Enolog