Nagrade

Lectus, u prijevodu - izabrani, naziv je za kvalitetnu liniju vina na kojoj su naši enolozi marljivo radili kako bi omogućili znatiželjnim nepcima kušanje i uživanje u vinima iz nekoliko regija a po vrlo pristupačnim cijenama. Sjajnije zvjezdice na etiketama predstavljaju geografski položaj pojedine vinarije iz koje vino potjeće.

Malvazija je vrlo stara sorta koja po svemu sudeći svoje korijene vuče još iz doba antičke Grčke. Ne zna se je li ime dobila po peloponeskoj luci Monemvasija, koja je u srednjem vijeku bila u venecijanskim rukama, ili po Malevizi na Kreti. U svakom slučaju, Malvazija je bila jedno od triju najuvoženijih vina iz Grčke u srednjem vijeku. Bila je toliko popularna da su Venecijanci i trgovine vinima nazivali malvasijama. Malvazija je danas zajedničko ime za velik broj sličnih sorti grožđa koje se uzgajaju po Mediteranu od davnina, ali i za vina koja se dobivaju od njih.

— Malvazija

Malvazije se prema boji dijele na bijele, ružice i crne, a prema okusu na kisele, slatke, aromatične. Danas postoji oko 50 vrsta malvazije, a najpoznatije su Malvasia Bianca, Malvasia di Schierano, Malvasia Negra, Malvasia Nera, Malvasia Nera di Brindisi i Istarska malvazija. Vina koja se dobivaju proizvodnjom ovih sorata svježa su, voćnih aroma i nježne slamnato žute boje. Malvazija Lectus upravo je takva – vino koje osvježava mirisom i okusom. Vino karakterizira blago zlatno žuta boja. Miris je vrlo elegantan i jak, dominiraju zrele voćne arome sa zavodljivim cvjetnim tonovima. Okus je u isto vrijeme snažan ali i nježan. Savršen spoj aromatičnosti i svježine. Voćnost  sa cvjetim aromama prisutnim u vinu čine savršen spoj  sa jelima od ribe, piletine i  tjestenine.

— O Malvaziji Lectus

Nikola Dolački. Enolog

© 2020 by Vinolog