Lectus

Lectus, u prijevodu - izabrani, naziv je linije naših vrhunskih vina na kojoj su naši enolozi marljivo radili, kako bi omogućili znatiželjnim nepcima kušanje i uživanje u vinima iz nekoliko naših regija uz vrlo pristupačne cijene. Sjajnije zvjezdice na etiketama svih vina iz linije Lectus, predstavljaju točan zemljopisni položaj, podrijetlo vina i vinogradarskog položaja, otkuda vino i dolazi. 

Pjenušac Lectus je vrhunsko pjenušavo vino blago žute boje. Krase ga elegantne i fine kiseline voćnog karaktera i cvijetne arome. Dugotrajno sitno perlanje doprinose mladenačkoj svježini i trajnosti bogatog okusa.

— Pjenušac 

Pjenušci su oduvijek statusni simbol luksuza te su sastavni dio svečanosti i proslava. Možete li zamisliti Novu godinu bez pjenušca. Uz pjenušac se slave pobjede, uz pjenušac se obilježava porinuće novog broda. 

Puno je priča kako je nastao pjenušac i zašto upravo pjenušac ima takav status.

Najstariji zabilježeni pjenušac je Blanquette de Limoux koji su su napravili Benediktinci u u Saint-Hilaireu, blizu Carcassonnea u Francuskoj još davne 1531.

Dobili su ga slučajno buljeniranjem vina prije završetka fermentacije.

Bilo kako bilo od tada do danas oopularnost pjenušaca samo raste. I u Hrvatskoj zadnjih godina sve je popularniji.  

— O Pjenušcu Lectus

Nikola Dolački. Enolog

Malvazija je vrlo stara sorta koja po svemu sudeći svoje korijene vuče još iz doba antičke Grčke. Ne zna se je li ime dobila po peloponeskoj luci Monemvasija, koja je u srednjem vijeku bila u venecijanskim rukama, ili po Malevizi na Kreti. U svakom slučaju, Malvazija je bila jedno od triju najuvoženijih vina iz Grčke u srednjem vijeku. Bila je toliko popularna da su Venecijanci i trgovine vinima nazivali malvasijama. Malvazija je danas zajedničko ime za velik broj sličnih sorti grožđa koje se uzgajaju po Mediteranu od davnina, ali i za vina koja se dobivaju od njih.

— Malvazija

Malvazije se prema boji dijele na bijele, ružice i crne, a prema okusu na kisele, slatke, aromatične. Danas postoji oko 50 vrsta malvazije, a najpoznatije su Malvasia Bianca, Malvasia di Schierano, Malvasia Negra, Malvasia Nera, Malvasia Nera di Brindisi i Istarska malvazija. Vina koja se dobivaju proizvodnjom ovih sorata svježa su, voćnih aroma i nježne slamnato žute boje. Malvazija Lectus upravo je takva – vino koje osvježava mirisom i okusom. Vino karakterizira blago zlatno žuta boja. Miris je vrlo elegantan i jak, dominiraju zrele voćne arome sa zavodljivim cvjetnim tonovima. Okus je u isto vrijeme snažan ali i nježan. Savršen spoj aromatičnosti i svježine. Voćnost  sa cvjetim aromama prisutnim u vinu čine savršen spoj  sa jelima od ribe, piletine i  tjestenine.

— O Malvaziji Lectus

Nikola Dolački. Enolog

Jeste li se ikad upitali kako nastaju ružičasta vina poznatija kao Rose? Dobivaju boju u kontaktu grožđanog soka sa kožicom crnog grožđa. Postupak je to poznat kao maceracija. Ali mogu nastati i miješanjem crnog i bijelog vina. 

Rosé vina mogu biti klasična ili pjenušava, sa širokim rasponom slatkoće. Primarni okusi Rosé su crveno voće, cvijeće, citrusi i dinja. Naravno, okus će varirati ovisno o vrsti grožđa od koje se proizvodi, a može se koristiti od Cabernet Sauvignona do Syraha. 

— Rosé

Picking Purple Grapes
rose2.tif

Naš Rosé dobiven od sorte Cabernet Sauvignon, karakteristicne je svijetlo
ružicaste boje. U mirisu dominiraju note crvenog voca, posebno jagoda.
Poluslatko ružicasto vino zaokruženog i punog okusa idealno za druženje sa prijateljima.

Rosé Lectus osvaja svojom svježinom i sve je polpularniji, posebno u toplom dijelu godine, Kada se pije ohlađen savršeno se sljubljuje sa laganim salatama, tjesteninom i grilanom ribom. Bilo da idete na piknik u parku ili na roštilj  u dvorištu naš je Rosé pravi odabir. 

— O Rosé Lectus

Nikola Dolački. Enolog

Graševinu Lectus odlikuje toplo žuta boja. Mirisi podsjećaju na arome zrelih jabuka, krušaka, začinjenih sa primjesama tonovima sijena. Okus je ugodan te bogat živahnim kiselinama koje ovom vinu daju harmoničan retrookus.

Naša Iločka Graševina Lectus rađena je modernom metodom, lagana je, bez kiselina i gorčina u okusu, izuzetno pitka, moćna i blago puterasta, te trajna na okusu. Graševina Lectus osvojila je brončanu Decanter medalju nagradu 2019. godine.

— Graševina

Graševina je uvjerljivo najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. U kontinentalnojh Hrvatskoj više od 50 posto ukupnih vinogradarskih površina pokriveno je Graševinom. Njena raširenost je ponajprije takva zbog toga što se radi o zahvalnoj sorti, rodnoj i redovnoj. Odlično se prilagođava kontinentalnoj klimi.  Osim kod nas uzgaja se podunavskim zemljama; Rumunjskoj, Srbiji, Mađarskoj, Češkoj, Austriji, te u Italija i Sloveniji. U Hrvatskoj po uzgoju prednjače tri regije, Baranja i Ilok naslonjene na Dunav, te Kutjevo.  .

— O GraševiniLectus

Nikola Dolački. Enolog

Mnogi ga vinari često nazivaju kraljem bijelih vina. S obzirom na to da kao sorta može nakupljati vrlo visoke kiseline, iznimnost Rajnskog rizlinga leži u tome što je, uz suha vina, sposoban dati i izvrsne predikate od kasne  pa sve do ledene berbe, a sve to zahvaljujući iznimnoj ravnoteži između šećera i kiselina. Vina sorte rajnski rizling imaju izražene svježe voćne i cvjetne arome, arome suhih marelica, kandiranog voća i meda.

— Rajniski Rizling

Rajnski rizling Lectus vino je toplo žute boje s izraženim aromama breskve i cvjetnim aromama u mirisu i okusu. Ugodne kiseline ostavljaju dojam svježine i zaokruženosti. Srednjeg je do punog tijela, iznimno pitko i ugodno. Harmonično vino naglašenih kiselina i punog tijela, sa voćnim aromama i naznakom petroleja. Rajnski rizling Lectus savjetujemo poslužiti ohlađen na temperaturi od 10 do 12 °C. Njegova svježina savršeno se ljubi s jelima s roštilja, janjetinom, riječnom ribom te gulašima.

— O Rajnskom Rizlingu Lectus, 

Danijela Čulina Radičević, Enolog

Ovaj vrhunski Cuvee, rođen u Istri, savršeni je spoj Merlota, Cabernet Sauvignona i Terana. Poznata voćnost Merlota, razigranost Cabernet Sauvignona, svježina Terana, u idealnom spoju i omjeru, daju ovom vrhunskom vinu nezaboravnu užitnost i odličnost. Tamnocrvena boja s primjesama ljubičaste, miris i okus šumskog voća, toplina i mekoća koje trajno njeguju nepca, karakteristike su koje oduševljavaju. Decanter 2019. - brončana medalja.

— Muškat

Izrada Cuvée vina je koncept izrade vina namjenskim miješanjem tj. To su vina proizvedena iz mješavina više sorti grožđa, a ne iz jedne sorte. Cuvée se ponekad radi da se osigurava jednolikost vina iz godine u godinu, a ponekad kao što je u slučaj kod nas iz želje da sljube sorte i vina koja pašu i napravi još bolje vino. Merlot, Cabernet i Teran spojeni u savršenu kupažu u kombinaciji sljubljena daju još bolji rezultat, intenzivno, aromatično, razigrano Cuvée vino, u kojem svaka sorta daje svoj štih.

— Muškat Éclat 2016,

Nikola Dolački, Enolog

Plavac mali najpopularnija je crna sorta vinove loze u Hrvatskoj. U svakom razgovoru o vinima kod nas Plavac mali je nezaobilazna tema. Iznomna popularnost strašno je povećala potražnju, no ne proporcionalno i proizvodnju. Zbog visokih zahtjev a sorte prema suncu i toplini područje uzgoja ipak je vrlo usko. Plavac mali sorta je južnih vinogorja i najčešće ga je moguće pronaći u srednjoj i južnoj Dalmaciji, na području Pelješca, južnodalmatinskim otocima, do Zadra. Osim što može dati jaka i moćna vina, Plavac mali može proizvesti i vina koja su svježa, mlada i pitka.

— Plavac

Plavac Lectus je lagano i osvježavajuće vino podrijetlom s poluotoka Pelješca. Naš Plavac karakterizira rubin crvena boja. Mirisi podsjećaju na višnje s blagim zemljanim notama. Živahne kiseline i blaga trpkost daju ovom vinu punoću okusa. Macerira se u vinifikatoru pod kontroliranim uvjetima nakon čega se prebacuje u inox tank na dozrijevanje. Plavac Lectus savršeno se ljubi s plavom ribom, rižotom s plodovima mora te sirevima.

— O Plavcu Lectus

Danijela Čulina Radičević, Enolog

© 2020 by Vinolog