© 2019 by Vinolog

Éclat

Éclat, što znači sjaj, naziv je za vrhunsku liniju vina, koju smo u suradnji s hrvatskim vinarima zajednički odabrali, proizveli i brižno, nekoliko godina, čuvali i njegovali, a da bi danas svim sadašnjim i budućim vinoljupcima s ponosom mogli predstaviti najsjajnija vina hrvatskih vinara - Éclat.

Chardonnay izvorno potječe iz Burgundije - poznate vinske regije u istočnoj Francuskoj. Analizom je utvrđeno da je to sorta nastala prirodnim križanjem Pinota i stare sorte Gouais Blanc te kako je u sjevernom kontinentalnom dijelu Hrvatske nazivaju Biela belina velika. Vino koje osvježava ali istodobno ispunjava nepce božanstvenim okusima.

Ova sorta daje vina koja su izrazito voćna, lagana i svježa ali isto tako može dati i kompleksna vina harmoničnog i zaokruženog okusa. Takav primjer je i Chardonnay Eclat 2013 — vrhunsko vino podrijetlom iz podregije Slavonija.

— Chardonnay

Vino Chardonnay Eclat 2013 karakterizira izražena slamnato žuta boja. Mirisi su voćni i sortno prepoznatljivi – osjeti se jabuka i tragovi herbalnih nota. Okus je snažan i harmoničan te ostavlja dugotrajan i postojan retro okus. Primjer je jednog ozbiljnog ali nadasve harmoničnog vina, srednjeg do punog tijela, skladnih kiselina i alkohola. Dio vina odležao je u barrique bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću te punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj koji ovo vino pruža.

— Éclat Chardonnay 2013,

Nikola Dolački, Enolog

Plavac mali je autohtona hrvatska crna sorta vina, nastala križanjem Dobričića te Crljenka kaštelanskog — koji je u Italiji poznat kao Primitivo a u Kaliforniji kao Zinfandel. Plavac mali je autohtona sorta u Dalmaciji, no, ujedno je i najrasprostranjenija crna sorta u Hrvatskoj. Najbolje grožđe i vino daje u južnim predjelima Dalmacije, osobito na poluotoku Pelješcu s kojeg potječe Plavac mali Eclat 2012. Vino je to koje svojom bojom, mirisom i okusom ostavlja moćan dojam koji svakim gutljajem traži još...

— Plavac mali

Vino karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljivas te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina je snažan i bogat, te iznimno elegantan.

Vrhunsko vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanje.
Plavac mali Eclat 2012  moćno je vino koje je preporučljivo poslužiti na temperaturi 15 – 18 °C uz jela spravljena od divljači, crvenog mesa i uz biftek.

— Éclat Plavac mali 2012

Jelena Balog, Direktorica Vinologa

Malvazija je vrlo stara sorta koja po svemu sudeći svoje korijene vuče još iz doba antičke Grčke. Ne zna se je li ime dobila po peloponeskoj luci Monemvasija, koja je u srednjem vijeku bila u venecijanskim rukama, ili po Malevizi na Kreti. U svakom slučaju, Malvazija je bila jedno od triju najuvoženijih vina iz Grčke u srednjem vijeku. Bila je toliko popularna da su Venecijanci i trgovine vinima nazivali malvasijama. Malvazija je danas zajedničko ime za velik broj sličnih sorti grožđa koje se uzgajaju po Mediteranu od davnina, ali i za vina koja se dobivaju od njih.

— Malvazija

Malvazije se prema boji dijele na bijele, ružice i crne, a prema okusu na kisele, slatke, aromatične. Danas postoji oko 50 vrsta malvazije, a najpoznatije su Malvasia Bianca, Malvasia di Schierano, Malvasia Negra, Malvasia Nera, Malvasia Nera di Brindisi i Istarska malvazija. Vina koja se dobivaju proizvodnjom ovih sorata svježa su, voćnih aroma i nježne slamnato žute boje. Malvazija Lectus upravo je takva – vino koje osvježava mirisom i okusom. Vino karakterizira blago zlatno žuta boja. Miris je vrlo elegantan i jak, dominiraju zrele voćne arome sa zavodljivim cvjetnim tonovima. Okus je u isto vrijeme snažan ali i nježan. Savršen spoj aromatičnosti i svježine. Voćnost  sa cvjetim aromama prisutnim u vinu čine savršen spoj  sa jelima od ribe, piletine i  tjestenine.

— O Malvaziji Lectus

Nikola Dolački. Enolog

Lectus

Lectus, u prijevodu - izabrani, naziv je za kvalitetnu liniju vina na kojoj su naši enolozi marljivo radili kako bi omogućili znatiželjnim nepcima kušanje i uživanje u vinima iz nekoliko regija a po vrlo pristupačnim cijenama. Sjajnije zvjezdice na etiketama predstavljaju geografski položaj pojedine vinarije iz koje vino potjeće.

Rajnski rizling mnogi vinari često nazivaju kraljem bijelih vina. S obzirom na to da kao sorta može nakupljati vrlo visoke kiseline, njegova iznimnost leži u tome što je, uz suha vina, sposoban dati i izvrsne predikate od kasne  pa sve do ledene berbe, a sve to zahvaljujući iznimnoj ravnoteži između šećera i kiselina. Vina sorte rajnski rizling imaju izražene svježe voćne i cvjetne arome, arome suhih marelica, kandiranog voća i meda.

— Rajniski Rizling

Rajnski rizling Lectus vino je toplo žute boje s izraženim aromama breskve i cvjetnim aromama u mirisu i okusu. Ugodne kiseline ostavljaju dojam svježine i zaokruženosti. Srednjeg je do punog tijela, iznimno pitko i ugodno. Harmonično vino naglašenih kiselina i punog tijela, sa voćnim aromama i naznakom petroleja. Rajnski rizling Lectus savjetujemo poslužiti ohlađen na temperaturi od 10 do 12 °C. Njegova svježina savršeno se ljubi s jelima s roštilja, janjetinom, riječnom ribom te gulašima.

— O Rajnskom Rizlingu Lectus, 

Danijela Čulina Radičević, Enolog

Plavac mali najpopularnija je crna sorta vinove loze u Hrvatskoj. U svakom razgovoru o vinima kod nas Plavac mali je nezaobilazna tema. Iznomna popularnost strašno je povećala potražnju, no ne proporcionalno i proizvodnju. Zbog visokih zahtjev a sorte prema suncu i toplini područje uzgoja ipak je vrlo usko. Plavac mali sorta je južnih vinogorja i najčešće ga je moguće pronaći u srednjoj i južnoj Dalmaciji, na području Pelješca, južnodalmatinskim otocima, do Zadra. Osim što može dati jaka i moćna vina, Plavac mali može proizvesti i vina koja su svježa, mlada i pitka.

— Plavac

Plavac Lectus je lagano i osvježavajuće vino podrijetlom s poluotoka Pelješca. Naš Plavac karakterizira rubin crvena boja. Mirisi podsjećaju na višnje s blagim zemljanim notama. Živahne kiseline i blaga trpkost daju ovom vinu punoću okusa. Macerira se u vinifikatoru pod kontroliranim uvjetima nakon čega se prebacuje u inox tank na dozrijevanje. Plavac Lectus savršeno se ljubi s plavom ribom, rižotom s plodovima mora te sirevima.

— O Plavcu Lectus

Danijela Čulina Radičević, Enolog

U svijetu vinove loze istaknuto mjesto zauzma jedna grupa sorata koje veže jedna bitna karakteristika- sortna aroma. Ta grupa sorata je inače poznata kao muškati. Ono što sve sorte koje nose prefiks muškat karakteriza su poseban „muškatan“ miris. Muškatne sorte karakteriziraju različita svojstva imamo ih svih boja (crne, bijele, ružičaste, crvene) te različitih namjena (vinske, za sušenje i zobatice), no sve one imaju jednu stvar zajedničku, a to je pristunost muškatnog mirisa.

— Muškat

Muškat žuti je sorta koja daje vrlo užitna vina, zlatno žute boje, te sa čestim visokim ostatkom neprovrelog šećera i naglašenom muškatom aromom čini jedno izrazito zanimljivo desertno vino. No osim potencijala za proizvodnju desertnih vina, muškat ima i potencijal za proizvodnju vina u svim kategorijama kakvoće

Muškat žuti Eclat je jedno poluslatko vrhunsko vino, mirisi koji dominiraju su arome cvijeća, posebno arome ruže sa tonovima kandiranih agruma. Slatkoća ali i lijepo izbalansirana svježina ovo vino čine savršenim uz voćne kolače i slastice.

— Muškat Éclat 2016,

Nikola Dolački, Enolog