top of page

Četvrtkom na wine tasting u Vinolog!

Ako ste zaljubljenik u putovanja i dobro vino, sigurno ćete s oduševljenjem pozdraviti koncept tematskih degustacija koji se od nedavno održava u Vinologu.

Na zagrebačkoj adresi Božidara Adžije 34 u lijepo uređenom prostoru svakog četvrtka ekipa iz Vinologa sa svojih polica selektira domaća i strana vina koja vam želi približiti i ispričati priče o njima.


Degustacije su tematske tako da je zanimljivo kušati i uspoređivati vina iste sorte ili iste metode proizvodnje i otkrivati njihovu različitost. A priča o regiji iz koje vino dolazi odvest će vas i na „putovanje“, kojim sudeći po izboru etiketa sa vinologovih polica,možete obići pet kontinenata.


Koncept je zamišljen kao druženje za 6 do 8 osoba. Možete doći sami ili sa pratnjom pa imate mogućnost upoznati ljude s kojima dijelite ljubav prema vinima i novim iskustvima ili možete prijaviti cijelo društvo te ćete imati malu privatnu zabavu i odlično druženje.

Ovog četvrtka degustirala su se pjenušava vina.


Laici bi sva vina sa mjehurićima sveli pod isti nazivnik, no Barbara iz Vinologa, nam je pojasnila tu razliku i otkrila kako se između ostalog razlikuju i po metodi proizvodnje. Jedan od bitnijih kriterija za kvalitetu pjenušavih vina jest koliko se vino „perla u čaši“ što su mjehurići brojniji i sitniji , to je vino bolje kvalitete.


Večer je započela pićem dobrodošlice – pjenušavim vinom Lectus Brut, koji nas je osvojio svojom pitkošću i svježinom.

Barbara nas je uvela u način analiziranja pjenušaca te smo odmah Lectus u čaši nagnuli pod kutom od 45 stupnjeva i iznad bijele podloge odredili njegovu boju, a potom i miris. Letjele su asocijacije na voćne i cvjetne arome, tko osjeća koju notu, ali složili smo se kako prevladavaju citrusi koji mu i daju tu svježinu.Nešto drugačiji, slabijeg intenziteta po boji i mirisu, bio je zanimljiv Arraez Cava Sutra brut. Moderan i hipsterski pristup u okusu ali i dizajnom etikete koja prati asocijaciju Kama Sutre.

Ukoliko pjenušavo vino potječe iz zaštićenog geografskog položaja neke regije jedino tada smiju imati prepoznatljive nazive: šampanjac iz francuske regije Champagne i Prosecco iz Veneta, pojasnila nam je Barbara i otvorila sljedeću bocu – Bocelli Prosecco, pjenušavo vino iz obiteljske vinarije talijanskog tenora Andrea Bocellija. Njihova vina su prepoznatljiva kao klasična talijanska vina, pa nas je tako i ovaj prosecco osvojio svojom jednostavnošću.Nakon Španjolske i Italije, koja je najveći proizvođač pjenušavih vina, Barbara nas je odvela u Austriju koja na prvu ne djeluje kao regija u kojoj možemo pronaći pjenušavo vino koje će nas oduševiti. No upravo to je uspio Skof Muskateller, pjenušavo vino slatkih muškatnih nota sa aromama citrusa i tropskog voća. Lagan, sočan i elegantan dobio je titulu iznenađenja večeri.


Isprobali smo još i Apollofalter Zen Zen riesling 2018 pjenušavo vino iz Njemačke. Suho pjenušavo vino svojom svježinom i pitkošću baš i podsjeća na zen te ga krasi karakteristična aroma sorte Riesling, petroleum.


Degustacija je završila Charles Collin brut, elegantnim šampanjcem osvježavajućih i opojnih voćnih nota koji je definitivno opravdao status nagrađivanog vina, zbog svoje elegancije u čaši i harmoničnog okusa.


Uz odlična vina, dobro raspoloženje i fine male zalogajčiće, degustacije četvrtkom u Vinologu su svakako preporuka!


Na vinolog.hr popratite kalendar sljedećih vinskih priča koje pripremaju i rezervirajte svoje mjesto!

169 views

Comments


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page