top of page

Chic Ladies & Wine - vinske inspiracije s ružičastim vinimaAnita Vukušić Crevar poznata je zagrebačkoj finoj publici po urbanim mjesečnim okupljanjima pod nazivom Inspiracije , na koje poziva goste s raznih područja koji rade nešto originalno ili su u svom poslu jedinstveni. Nedavno je osmislila još jedno, ovaj put vinsko druženje, pod nazivom Chic Ladies & Wine u suradnji s vinotekom Vinolog i vinskom stručnjakinjom Marijom Vukelić.


Vinska inspiracija bila je zanimljiva, originalna i plodonosna. Pozvane chic dame otkivale su chic elemente u vinu, ali i u sljubljivanju s kreativnim, ukusnim i oku ugodnim zalogajima u nijansama ružičaste boje, koje je pripremila Anita osobno. Uz decentne i profinjene ružičaste detalje na lijepo uređenom stolu, dame su, uz vodstvo Marije Vukelić, kušale devet vina koja su nakon degustacije mogle kupiti ili naručiti u vinoteci Vinolog.


Kušanje je počelo uz dva vesela pjenušava talijanska vina - Baglietti Rosé Extra Dry No.7 NV i Tenuta Baron Rosé delle Stelle, brut, millesimato 2020. Uparena su uz domaće zelinske jagode. Pjenušac Extra dry bio je favorit i lijepo se stopio s jagodama.Slijedila su hrvatska mirna vina - Govorko Đelozija 2022, od sorti plavke i merlot te Geržinićev Rosé 2022, od terana. Južnjački mirisi i lakoća pijuckanja karakteristika su Govorkovog ružičastog miljenika, a jače tijelo i intenzivniji mirisi krasili su pravi, istarski terroirski rosé. Uz hrvatski par vina servirane su mozzarella, burrata, i mozzarella di bufala sa cherry rajčicama, pogačom s maslinama i maslinovim uljem.Francuski roséi najpoznatiji su na svijetu, stoga ni ovo kušanje nije moglo proći bez njih. Biser vino Pampa Rosé došlo je iz francuske vinske regije Languedoc-Roussillon, a čine ga sorte grenache [grenaš] i cinsault [senso]. Nježne ružičaste boje, mirisa na vinogradarsku breskvu, našao je svoje obožavateljice, ali Château Canadel Bandol 2020 bio je ponosni pobjednik večeri.Bandol je poznata francuska apelacija u kojoj je značajna crna sorta mourvèdre [murvedr], a u ovom vinu skladno je spojena s već spomenutim sortama grenachom i cinsaultom (jer Francuzi u roséima većinom spajaju više sorti) – oh là là, kakva radost za nepce! Na mirisu jagode, breskve, bijela trešnja, a u okusu zavodljiva struktura s malo zemljanih elemenata i mineralnosti. Un rosé chic pour les femmes chic! Uz francuske rosée Anita je pripremila francusko jelo - «quiche» s lososom. Lijepo se uklopio i prikrio snažnije alkohole Château Canadela.Iznenađenje večeri došlo je s Novog Zelanda - Pink Rosé Makuta Bay od sorte sauvignon blanc! Vino se proizvodi od bijeloga grožđa u koje se doda mala količina crnoga. Svijetlo ružičaste je boje, a miriše na papriku, šparoge, ali i na marakuju i egzotiku - pravo otkriće!Za kraj, naravno, nešto slatko. Rekonstrukcija cheese cakea u čaši s bobičastim voćem i laganom kremom od slatkog vrhnja sljubila se u slatkim poljupcima s ružičastim polusuhim Lectusom Vinologa (od crnog pinota i frankovke) i Buhačevim poluslatkim od merlota. Inspirativno, zar ne?Vinska druženja sa chic vinima i damama održavat će se jednom mjesečno u prelijepom prostoru Sport Educe u zagrebačkom Kaptol centru, prema vinskim željama i temama koje odaberu upravo dame. U svibnju se planira kušanje pjenušavih vina iz portfelja vinoteke Vinolog, ususret 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb, a za točan datum - pratite Instagram stranice Me Time by Sport Educa i Marije Vukelić.


Do sljedećeg susreta, uživajte u proljeću, suncu i netom opisanim ružičastim vinima vinoteke Vinolog!

119 views

Comentários


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page