top of page

Doživljaj Rozi degustacije u Vinologu

Ako se dogodi nešto lijepo, piješ da proslaviš – ako se dogodi nešto loše, piješ da zaboraviš – a ako se ništa ne događa, piješ da bi se nešto događalo. Čaša vina dnevno dobra je za zdravlje, a uljepšava dan. Ili večer!


Da bi se razumjela filozofija vina i uživanja u ovoj plemenitoj materiji, vino se mora poznavati stoga smo posjetili raj za istinske uživatelje i štovaoce vina i vinskih sorti 'Vinolog' wine shop.„Vino raduje srce čovjeka, a radost je majka svih vrlina“. – Johann Wolfgang von Goethe


Na zagrebačkoj adresi u ulici Božidara Adžije 34, u prostoru koji odiše luksuzom i ugodom nalazi se pravi raj za istinske zaljubljenika vina – 'Vinolog' wine shop. Vinolog je drugačiji od ostalih vinoteka, jer svatko tko kroči u ovo vinsko carstvo ostat će osupnuti raznolikošću ponude:

"Željeli smo stvoriti mjesto u kojem će se naši gosti prvenstveno osjećati ugodno, gdje će svi posjetitelji i ljubitelji vina moći uživati u različitim vinima koji su do sada bili nedostupni u našim krajevima. Kod nas se odvijaju i degustacije i prezentacije najnovijih i najzanimljivijih vina s domaće i svjetske scene, a cjelokupna ponuda wine shopa zadovoljava sve potrebe kupaca jer na jednom mjestu dostupno je sve!" kažu iz Vinologa.


Primamljivi i šaroliki izložbeni primjerci na policama izgledaju kao da su rezervirani za one dubljeg džepa, no ugodno smo se iznenadili. Vinolog je utemeljen na premisi da dobro vino može i mora biti dostupno svima:

" Raznovrsnost ponude i šarolikost na policama prilagođena je džepu baš svakog kupca, tako da možete pronaći vina u cjenovnom rasponu od 20,00 do 800,00 kn. U oko tri stotine probranih etiketa vina, naći ćemo hrvatska i svjetska, ali i vina vlastite proizvodnje. Vinolog proizvodi isključivo vrhunska vina i to nastala od grožđa iz vlastitih vinograda u Iloku, te onih koju obitelj ima u dugoročnom zakupu u Istri i na Pelješcu."pojašnjavaju iz Vinologa.


„Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne vidjeti boje.“ – Tin Ujević


Kako bismo još više obogatili svoje znanje o vinskome svijetu Vinolog nudi i stepenicu više. Cijeli doživljaj kušanja vina podiže se na višu razinu jer ovdje se posjetititelji mogu educirati kako postati znalac i kako samostalno kreirati vinski okvir. Vinski specijalist i vrhunska poznavateljica vinske kulture Barbara Šarlija s lakoćom nas uvodi u čaroban svijet vina i degustaciju u kojoj uživaju sva ovozemaljska čula.

"Za ovu degustaciju vina su pomno odabrana i kušana, jer našim kupcima želimo ponuditi samo najbolje, ali na samome početku važno je pronaći vino koje će cijeli doživljaj podići na višu razinu." objašnjava Barbara dok toči Bocelli Prosecco i nastavlja:

"Vino je senzualan napitak koji zahtijeva pažnju pri kušanju. Dobro vino uzvraća punoćom okusa i onom posebnom notom, kojom će se izdvojiti dobro od lošeg vina.

Pjenušava vina sa svojim prepoznatljivim mjehurićima u elegantnoj čaši asociraju nas na posebne prilike i slavlja. Za proizvodnju pjenušavih vina koriste se sorte s manjim udjelom šećera, odnosno manje aromatične sorte s više kiselosti, a berba se obavlja kada su bobice zrele."


Moram priznati da je užitak slušati Barbaru dok istančani osjetiljni pupoljci radosno odrađuju naučeno.


" Vino kušamo polako, ali vodimo računa o nizu stvari jer kušanje vina kompleksan je proces u koji uključujemo sva osjetila. Kad se vino utoči u čašu, pažnju nam odmah privuče boja. Boja je prvi nagovještaj o vinu i nudi neke početne informacije o starosti vina. Tek potom, lagano zanjišemo čašu,ono pomirišemo i ispijemo tek gutljaj. Nakon što se otpije prvi gutljaj, okus povezujemo s nečim poznatim."


Mnogi će reći da je miris najpouzdaniji vinski "obavještajac", jer prenijet će nam najvažniju informaciju o vinu – a to je aroma. Zanimljivo je da vino vrlo rijetko miriše po grožđu, ali vrlo često miriše po drugom voću: breskvama, marelicama, jabukama, malinama, kupinama, dok je neke mirise teško opisati... Dugačak je popis: kiselost, karakter tanina, itd. koji utječe na konačan miris i okus, a ljepota je u tome da ga svatko drugačije doživljava...


„Obrok bez vina je kao dan bez sunca.“ – Anthelme Brillat- Savarin


Za poznavatelje vina, a pogotovo za one koji tek počinju biti, uvijek je izazov koje vino ide uz koju hranu?

Lako je odabrati, jer Barbara nas uči koje vino će se najlakše sljubiti s kojim jelom, a objašnjava i zašto. Nije tajna da se uz vino uvijek vode i najživlji razgovori, no najvažniji je užitak u ispijanju.

Naučili smo da je nad čašom najbolje udahnuti srednjom jačinom kako bi utvrdili kakvoću: kušamo li kvalitetno vino ili kakav bućkuriš.


"S vremenom ćete razlikovati bogat, raskošan miris, od onog lošeg. Pratite trajanje okusa jer, dužinom okusa mjeri se kvaliteta vina", Barbara nesebično dijeli svoje znanje o vinskom svijetu, a mi smo itekako zahvalni na savjetima.


„Duša bez vina kratkog je daha.“ – Heraklit


Proizvesti dobro, fino vino znaju samo najvještiji majstori i neću pretjerati kada kažem kako je stvaranje vina poput izrade umjetničkog remek-djela. Za mene je kralj večeri apsolutni favorit bio Bocelli Prosecco vrhunsko pjenušavo vino koje me osvojilo

suptilnom slatkoćom i i voćnom aromom. Ali i svjetski poznatim imenom. Najslavniji član obitelji, svjetski poznati talijanski tenor – Andrea Bocelli, naslijedio je od svog oca onu pravu ljubav prema vinu i vinovoj lozi. Iako je kao dječak izgubio vid, to ga nije spriječilo da sa svojom obitelji sudjeluje u proizvodnji vina i obiteljsku vinariju digne na viši nivo. Obitelj Bocelli više od 130 godina stvara klasična talijanska vina na njihovom malom imanju u Lajaticu u bajkovitoj Toscani, pokraj Pise. Svoju ljubav prema vinima, slavni tenor ovako opisuje:

"Kad pričaš o vinu, ne možeš izbjeći romantične riječi jer vino je esencija romantike."

Višestoljetna obiteljska povezanost, nesebična strast prema vinu i vinovoj lozi, ručno branje grožđa bez navodnjavanja, korištenja pesticida ili kemijskih tvari s isključivo certificiranim voćem iz regije – odlike su koje krase danas svjetski poznata obiteljska vina Bocelli, a Bocceli vina možete pronaći jedino u Vinologu koji je ekskluzivan zastupnik njihovih vina u Hrvatskoj.


Vino je poput tečnog, dugog poljupca


Na degustaciji smo kušali i novu berbu Geržinić Sauvignon Blanc 2020 -vino izražene, ali elegantne i neagresivno voćne arome. Na mirisu prevladavaju karakteristične herbalno-voćne arome, dok u okusu dominira ugodna kiselina koja daje svježinu koja dugo zadržava dojam punoće sadržaja, zatim Domaine Hamelin Chablis Grand Cru 2018, Paniza Reserva 2012, Bocelli Tenor Red 2016, Eclat Cabernet Sauvignon 2017.

Iako se u prošlosti vino degustiralo samo tako što se gutljaj vina mućkao u ustima i zatim ispljunuo, danas više nije ista praksa. Iako se na stolu našla i pljuvačnica koja se i inače koristi na degustacijama pića, nismo je previše koristili!


Obitelj Balog posebno je ponosna na nagrade koje su dobili za svoja vina s jednog od najprestižnijeg vinskog natjecanja na svijetu; Decanter. Najponosniji su na srebrnu Decanter medalju koju je osvojio Cabernet sauvingnon 2020- te godine za berbu 2017, a tu je nagrada za CROPAK za najbolju etiketu.


„Život je prekratak da bismo pili loše vino.“


Ovo je možda najpoznatije uzreka o vinu, stoga miris nadolazećeg ljeta, duže dane i tople večeri upotpunite u najugodnijem mjestu u gradu i uživancija uz degustaciju može započeti!

Tople preporuke, jer Vinolog je stvoren da zadovolji i najzahtjevnije okusne pupoljke.


204 views

Comentarios


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page