top of page

Kada je riječ o poklonu i vinu – veličina je bitna

Tko voli poklone? Baš svi. Lijep je osjećaj dobiti poklon, a još je ljepše kada naš poklon razveseli druge, nama drage osobe, partnere i kolege. Zato ovih blagdana razmišljajte veliko. A veliki formati pakiranja vina su upravo idealan poklon.


Velike boce nisu samo vizualna atrakcija ili promotivni trik. Svakako da ćete biti primijećeni kada uđete u prostoriju s takvom 'bocom na steroidima', ali kada probate vino iz takve mrcine, primijetit ćete još nešto - koliko je dobro.


Kupujući vino u velikim formatima, kupiti ćete ono visokokvalitetno.


Vinari obično spremaju svoja najbolja vina i berbe u velike formate. Velika ambalaža ima svojih prednosti spram klasične 0.75 butelje. Utjecaj kisika je u velikim bocama puno manji, što znači da će vino bolje i sporije sazrijevati, te će imati bolji okus. Konačno, takva vina imaju puno bolju trajnost tijekom godina odležavanja.


slika 1: Vite Colte La Casa in Collina Barbaresco DOCG 2018 1,5 L

slika 2: Eclat Cabernet Sauvignon 2017 1,5 L

slika 3: De Saint Gall Orpale Blanc de Blancs Grand Cru brut Millesime 2008 0,75 L

slika 4: De Saint Gall Blanc de Blancs Grand Cru brut Millesime 2013 1,5 L

slika 5: Arraez Vivir Sin Dormir 2020 1,5 L

slika 6: Vite Colte Paesi Tuoi Barolo 2017 DOCG 3,0 L


Usput, jeste li primijetili da veliki formati boca imaju zanimljiva, biblijska imena?

Nakon boce imena Magnum (1.5L), što na latinskom znači velik, slijede imena poput Jeroboam (3L), Rehoboam (4.5L), Methusalem (6L), Salmanasar (9L), Baltasar (12L) pa sve do ogromnog Nabukodonosora (15L). Prvi zapisi biblijskih naziva za boce velikog formata dolaze od francuskih vinara iz Bordeauxa početkom 18.stoljeća i to za bocu Jeroboam. Jeroboam je bio prvi izraelski kralj opisan u Bibliji kao čovjek velike vrijednosti. A kako u bocu njegovog imena stanu 4 standardne 0.75 L butelje, jasna je logika velike vrijednosti.


Naravno da Nabukodonosor nije najveća boca. Soverign je skoro duplo veća, zapremine nevjerojatnih 27 litara. No, niti tu priči nije kraj. Trenutno se za titulu najveće boce bori ova od 480 litara austrijskog vinara Kracher, puna slatke mješavine chardonnaya i graševine. Ovaj se vinski div nalazi u švicarskom restoranu 'Zum Gupf', pa slobodno navratite na piće. I pozovite cijeli autobus žednih ljubitelja vina. Cijena? Prava sitnica. Što je 75 tisuća eura za gotovo dva i pol metra visoku flašu?


Veliki formati vina su izrazito atraktivni, uvijek privlače poglede i rado su viđen gost svih proslava, godišnjica, rođenja, rođendana… Najbolje od svega, svi mogu nazdraviti iz iste boce.

Pa, iako je još prerano za čestitanje, nije prerano razmisliti o poklonu.

Provjerite ponudu Vinologa, tu možete pronaći bocu za svačiji ukus, na Vaš zahtjev dostavljamo diljem Hrvatske.

Jasna stvar, ne zaboravite nagraditi i sebe, potpuno ste zaslužili. Živjeli!Preuzmite vinologov Katalog poklon paketa i pronađite idealan blagdanski poklon.


Gift box katalog
.pdf
Download PDF • 2.62MB349 views

Comments


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page