top of page

Vinolog predstavio odlične nove etikete iz Bordeauxa!

Bordeaux je zasigurno prva regija koja nam padne napamet kada razmišljamo

o francuskim vinima. Ime je to grada u pokrajini Bordelais, poznatoj po svojim vrhunskim crnim vinima. Grad Bordeaux postao je sinonom za čuveni francuski cuvée, čiji su puti odavno prešli granice Francuske i dospjeli do vinara cijeloga svijeta.Bordoška crvena (ili crna) vina bila su tema iznimno zanimljive degustacije u Vinolog wine shopu, u Adžijinoj 34, gdje su bile predstavljene nove etikete, vrhunske kvalitete i razumnih cijena, u idealno, predblagdansko vrijeme.Kušanje je započelo mlađim vinima iz berbe 2018., a najstarija berba je bila 2012.


Château Bois de Rolland,Vieilles Vignes 2018,Bordeaux Superieur, vino je napravljeno od sorti merlot (90%) i cabernet sauvignon (10%), žive crvene boje, voćnih aroma.

Pitko, zaobljeno i mekano vino, s neprimjetnih 14% alkohola, može se čuvati još 2-3 godine u svom najboljem izdanju, prema preporuci vinarske obitelji Géromin. Vinogradi se nalaze istočno od Saint-Émiliona, ondje su loze starije od 50 godina što je označeno i na etiketi – vieilles vignes (stari vinogradi). Cijena 90kn.


Château Haut Brisson 2018,Saint-Émilion Grand Cru, aromatski je naglasio sortu merlot –voće je dominantno:crvena šljiva i trešnja, a javljaju se gdjegod i zemljane note, koža, tabako. 14,5% alkohola i trajnost daju vinu jako tijelo i kompleksnost. Vino odležava do 15 mjeseci u barrique bačvama. Cijena: 260kn.Château Mille Roses 2018, Haut Médoc (apelacija Margaux AOC), spoj je sorti 45% cabernet sauvignon, 45% merlot, 10% petit verdot. Vino odležava 12 mjeseci u drvenim hrastovim barrique bačvama, čvrstoga je tijela s voćnim, začinskim i zemljanim notama.

Dobro balansiranih 14% alkohola ne iskače, vino je uravnoteženo i pitko. Uz vinograde

vlasnika Davida i Sophie Faure, nalaze se i ruže, po kojima je vino i nazvano: Mille roses -

tisuću ruža. Cijena: 220kn.


Château Les Vimières 2018, Haut Medoc (cabernet sauvignon 70%, merlot 30%), 14,5% alkohola. Vino odležava 18 mjeseci u barrique bačvama. Jako, kompleksno, tanično.

Potencijal starenja je 15 godina, a proizvodnja samo 1200 boca godišnje. Cijena: 270knChâteau Moulin de la rose 2017, Saint Julien (Haut-Medoc), uspješan je spoj cabernet sauvignona, 65% i merlota 35%. Grožđe se bere ručno, vino odležava 20 mjeseci u barrique bačvama. Izrazito voćno, uglađeno, fino vino. S 13% alkohola i mekim taninima, osvaja nepce na prvu. Nedavno je osvojio 93/100 bodova na Decanter natjecanju. Potencijal starenja 35 godina. Cijena: 390knChâteau LaMartine 2016, Castillon – Côtes de Bordeaux, Grand vin de Bordeaux. Vino s

13,5% alkohola, napravljeno od sorte merlot. Odležava 18 mjeseci u barrique bačvama. Na

mirisu, uz voćne, razvija zemljane note; kompleksno je i trajno na nepcu. Vinarija i vinogradi su smješteni u Saint Philippeu, vlasnik vinarije je Gilbert Gourraud, a naziv vinarije potječe od poznatog pjesnika Alphonse de LaMartinea koji je prije mnogo godina posjetio ovu vinariju. Cijena: 140kn


Château Prieurs de la Commanderie 2016, Pomerol, Grand vin de Bordeaux. Odlično vino

od sorte merlot, s 13,5% alkohola. Odležava 18 mjeseci u drvenim barrique bačvama.

Mekano, uravnoteženo, s tercijarnim, začinskim i zemljanim notama. Vinarija i vinogradi su smješteni u Pomerolu, podregiji Libournais, vlasnik vinarije je Clement Fayat, jedan od

najutjecajnijih građevinara u Francuskoj, veliki ljubitelj vina i connaisseur koji je odlučio

investirati u biznis s vinima te kupio ovu vinariju 1984. godine. Cijena: 290knChâteau Les Ormes 2012 Saint Julien (Haut-Medoc), vino koje je osvojilo zlato na Decanteru s 95 bodova. Cuvée napravljen od 70% cabernet sauvignona, 25% merlota, 3%

petit verdota i 2% cabernet franca. Odležava 12 mjeseci u drvenim barrique bačvama,

kompleksno, puno i slojevito. 13% alkohola lijepo mu pristaje, daje mu pitkost i užitnost.

Preporuka je vino otvoriti 3-4 sata prije kušanja. Cijena: 350kn

Ovaj poseban izbor bordoških vina može biti idealan dar za predstojeće blagdane. Pripremite svoje božićne darove na vrijeme i obogatite blagdansku trpezu najboznatijim francuskim cuvéima!


Info: www.vinolog.hr/

927 views

Comments


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page