Lectus

Lectus, u prijevodu - izabrani, naziv je linije naših vrhunskih vina na kojoj su naši enolozi marljivo radili, kako bi omogućili znatiželjnim nepcima kušanje i uživanje u vinima iz nekoliko naših regija uz vrlo pristupačne cijene. Sjajnije zvjezdice na etiketama svih vina iz linije Lectus, predstavljaju točan zemljopisni položaj, podrijetlo vina i vinogradarskog položaja, otkuda vino i dolazi. 

COMMENDED-800-X-800-scaled.jpg
Lectus pjenušavo vino

Pjenušac Lectus je vrhunsko pjenušavo vino blago žute boje. Krase ga elegantne i fine kiseline voćnog karaktera i cvijetne arome. Dugotrajno sitno perlanje doprinose mladenačkoj svježini i trajnosti bogatog okusa.

Pjenušci su oduvijek statusni simbol luksuza te su sastavni dio svečanosti i proslava. Možete li zamisliti Novu godinu bez pjenušca. Uz pjenušac se slave pobjede, uz pjenušac se obilježava porinuće novog broda. 

Puno je priča kako je nastao pjenušac i zašto upravo pjenušac ima takav status.

Najstariji zabilježeni pjenušac je Blanquette de Limoux koji su su napravili Benediktinci u u Saint-Hilaireu, blizu Carcassonnea u Francuskoj još davne 1531.

Dobili su ga slučajno buljeniranjem vina prije završetka fermentacije.

Bilo kako bilo od tada do danas popularnost pjenušaca samo raste. I u Hrvatskoj zadnjih godina sve je popularniji.  

— O Pjenušcu Lectus

Nikola Dolački,Enolog

Lectus Rose

Jeste li se ikad upitali kako nastaju ružičasta vina poznatija kao Rosé? Specifična boja nastaje u kontaktu grožđanog soka sa kožicom crnog grožđa. U ovom postupku,koji se naziva maceracija, vinari mogu određivati intenzitet boje, stoga su vina različitih nijansi.

Rosé vina mogu biti klasična ili pjenušava, sa širokim rasponom slatkoće. Primarni okusi Roséa su crveno voće, cvijeće, citrusi i dinja. Naravno, okus će varirati ovisno o vrsti grožđa od koje se proizvodi, a može se koristiti od Cabernet Sauvignona do Syraha. 

Picking Purple Grapes

Naš Rosé dobiven od sorte Cabernet Sauvignon, karakteristicne je svijetlo
ružicaste boje. U mirisu dominiraju note crvenog voca, posebno jagoda.
Poluslatko ružicasto vino zaokruženog i punog okusa idealno za druženje sa prijateljima.

Rosé Lectus osvaja svojom svježinom i sve je polpularniji, posebno u toplom dijelu godine. Kada se pije ohlađen, savršeno se sljubljuje sa laganim salatama, tjesteninom i grilanom ribom. Bilo da idete na piknik u parku ili na roštilj  u dvorištu naš je Rosé pravi odabir. 

— O Rosé Lectus

Nikola Dolački. Enolog

rose2.tif
DWWA-SILVER-2021_GENERIC-1.jpg
Lectus Malvazija

Malvazija je vrlo stara sorta koja po svemu sudeći svoje korijene vuče još iz doba antičke Grčke. Ne zna se je li ime dobila po peloponeskoj luci Monemvasija, koja je u srednjem vijeku bila u venecijanskim rukama, ili po Malevizi na Kreti. U svakom slučaju, Malvazija je bila jedno od triju najuvoženijih vina iz Grčke u srednjem vijeku. Bila je toliko popularna da su Venecijanci i trgovine vinima nazivali malvasijama. Malvazija je danas zajedničko ime za velik broj sličnih sorti grožđa koje se uzgajaju po Mediteranu od davnina, ali i za vina koja se dobivaju od njih.

Lectus Malvazija, berba 2020 (srebrna Decanter medalja)

Malvazije se prema boji dijele na bijele, ružičaste i crne, a prema okusu na svježe, slatke, aromatične. Danas postoji oko 50 vrsta malvazije. Vina koja se dobivaju proizvodnjom te sorte su svježa, prevladavaju voćne arome i zagasite su slamnato-žute boje. Malvazija Lectus upravo je takva- vino koje osvježava mirisom i okusom. Uz karakterističnu zlatno-žutu boju, tu je opojan i prepoznatljiv miris, dok okusom dominiraju zrele voćne arome sa zavodljivim cvjetnim tonovima. Okus je pamtljiv, nježan i dojmljiv. Ukratko: savršen spoj aromatičnosti i svježine. Voćni okusi s cvjetnim aromama savršen su spoj za jela od ribe, piletine i tjestenine.

— O Malvaziji Lectus

Nikola Dolački. Enolog

Lectus Graševina

Graševinu Lectus odlikuje toplo žuta boja. Mirisi podsjećaju na arome zrelih jabuka, krušaka, začinjenih sa primjesama tonovima sijena. Okus je ugodan te bogat živahnim kiselinama koje ovom vinu daju harmoničan retrookus.

Naša Iločka Graševina Lectus rađena je modernom metodom, lagana je, bez kiselina i gorčina u okusu, izuzetno pitka, moćna i blago puterasta, te trajna na okusu. Graševina Lectus osvojila je brončanu Decanter medalju nagradu 2019. godine.

DECANTER BRONZE.jpg

Graševina je uvjerljivo najzastupljenija sorta u Hrvatskoj. U kontinentalnojh Hrvatskoj više od 50 posto ukupnih vinogradarskih površina pokriveno je Graševinom. Njena raširenost je ponajprije takva zbog toga što se radi o zahvalnoj sorti, rodnoj i redovnoj. Odlično se prilagođava kontinentalnoj klimi.  Osim kod nas uzgaja se podunavskim zemljama; Rumunjskoj, Srbiji, Mađarskoj, Češkoj, Austriji, te u Italija i Sloveniji. U Hrvatskoj po uzgoju prednjače tri regije, Baranja i Ilok naslonjene na Dunav, te Kutjevo. 

— O Graševini Lectus

Nikola Dolački.Enolog

Lectus Cuvee

Lectus Cuvee (brončana Decanter medalja)

Vrhunski cuvee, rođen u Dalmaciji, savršeni je spoj merlota i cabernet sauvignona. Dobro znani okus voća merlota i razigranost cabernet sauvignona, u idealnom spoju i omjeru, daju ovom iznimnom vinu nezaboravni doživljaj. Tamnocrvena boja s primjesama ljubičaste, miris i okus šumskog voća, toplina i mekoća koje njeguju nepce, karakteristike su koje oduševljavaju. Cuvee vina rade se promišljenim miješanjem raznih, današnjim rječnikom rečeno, kompatibilnih sorti. Ponekad se cuvee radi da se zajamči istovrsnost vina iz godine u godinu, a katkad, kao što je slučaj u nas, iz želje da se sljube sorte i vina koja si pašu. Merlot i cabernet spojeni u savršenu kupažu, jer u kombinaciji daju još bolji rezultat: intezivno, aromatično, razigrano cuvee vino, u kojem svaka sorta daje svoj štih i najbolje od sebe.

DWWA-2021-BRONZE_GENERIC_800x800-2.jpg

Izrada Cuvée vina je koncept izrade vina namjenskim miješanjem tj. To su vina proizvedena iz mješavina više sorti grožđa, a ne iz jedne sorte. Cuvée se ponekad radi da se osigurava jednolikost vina iz godine u godinu, a ponekad kao što je u slučaj kod nas iz želje da sljube sorte i vina koja pašu i napravi još bolje vino. Merlot, Cabernet i Teran spojeni u savršenu kupažu u kombinaciji sljubljena daju još bolji rezultat, intenzivno, aromatično, razigrano Cuvée vino, u kojem svaka sorta daje svoj štih.

— Lectus cuvee 2016,

Nikola Dolački, Enolog

Lectus Plavac

Lectus Plavac Mali 2019 (brončana Decanter medalja)

Plavac mali najpopularnija je crna sorta vinove loze u Hrvatskoj. Zbog velike popularnosti potražnja se povećala, ali ne proporcionalno proizvodnji. Za tu se sortu traže posebni uvjeti uzgoja: pogodan obronak, mnogo sunca, karakteristično tlo.  Plavac mali sorta je južnih vinogorja i najčešće ga je moguće pronaći u srednjoj i južnoj Dalmaciji, na području Pelješca, južnodalmatinskim otocima, do Zadra. Osim što može dati jaka i moćna vina, plavac mali može dati i svježa, mlada i pitka vina. Plavac Lectus lagano je i osvježavajuće vino, prepoznatljive rubin crvene boje. Mirisom doziva višnju, s blagim zemljanim notama. Svojstvena mu svježina i blaga trpkost daju punoću okusa. Macerira se u vinifikatoru u kontroliranim uvjetima, pa prebacuje u inoks tank na dozrijevanje. Plavac Lectus savršeno ide s plavom ribom, rižotom s plodovima mora te sirevima.

Plavac Lectus je lagano i osvježavajuće vino podrijetlom s poluotoka Pelješca. Naš Plavac karakterizira rubin crvena boja. Mirisi podsjećaju na višnje s blagim zemljanim notama. Živahne kiseline i blaga trpkost daju ovom vinu punoću okusa. Macerira se u vinifikatoru pod kontroliranim uvjetima nakon čega se prebacuje u inox tank na dozrijevanje. Plavac Lectus savršeno se ljubi s plavom ribom, rižotom s plodovima mora te sirevima.

— O Plavcu Lectus

Danijela Čulina Radičević, Enolog

DWWA-2021-BRONZE_GENERIC_800x800-2.jpg