top of page
Éclat

Éclat, što znači sjaj, naziv je za vrhunsku odležanu liniju vina, koju smo proizveli, brižno čuvali, njegovali i pazili nekoliko godina, a sve kako bi danas mogla oduševljavati i ponosno sjajiti u čašama brojnih vinoljubaca. 

Éclat - naša vinska linija je osim nagrada za vrhunsku kvalitetu vina osvojila i prestižnu nagradu za dizajn CROPAK 2018.

Picture1_edited.png
Éclat Le Premier

Éclat Le Premier prvi je ekskluzivni coupage koji savršeno objedinjuje najfinija autohtona bijela vina iz vinogorja Hrvatske – istarsku malvaziju, dalmatinski pošip i slavonsku graševinu.

U želji spajanja najboljih izvukli smo potencijale terroira i čistoću sortnosti koji se isprepliću i daju ovom vinu razigranost, ali i ozbiljnost te ga čine najprestižnijim bijelim vinom koje predstavlja Hrvatsku u jednoj čaši.

Gourmet Appetizer

Éclat Le Premieru ove je godine Decanter dodijelio 89 bodova i opisao ga kao vino koje odiše kiselinama, začinskim biljem, zrelim žutim voćem i jabukama.

Na nepcu oduševljava osvježavajućim kiselinama, koje prati bogata tekstura te ugodan i dugotrajan retrookus.

Kombinacija triju sorti u Éclat Le Premieru stvara jedinstvenu harmoniju okusa i mirisa. Svaka sorta doprinosi svojim karakterističnim elementima, stvarajući kompleksan i profinjen okus, naglašavajući najbolje od graševine, malvazije i pošipa.

Éclat Chardonnay

Chardonnay izvorno potječe iz Burgundije. Analizom je utvrđeno da je to sorta nastala prirodnim križanjem Pinota i stare sorte Gouais Blanc ili kako je u sjevernom kontinentalnom dijelu Hrvatske nazivaju Biela belina velika. Vino koje osvježava ali istodobno ispunjava nepce božanstvenim okusima.

Ova sorta daje vina koja su izrazito voćna, lagana i svježa, ali isto tako može dati i kompleksna vina harmoničnog i zaokruženog okusa. Takav primjer je i Chardonnay Eclat 2013 — vrhunsko vino podrijetlom iz Slavonije.

Eclat Chardonnay.tif

Vino Chardonnay Eclat 2013 karakterizira izražena slamnato žuta boja. Mirisi su voćni i sortno prepoznatljivi – osjeti se jabuka i tragovi herbalnih nota. Okus je snažan i harmoničan te ostavlja dugotrajan i postojan retro okus.  Dio vina odležao je u barrique bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću te punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj koji ovo vino pruža.

— Éclat Chardonnay 2013,

Nikola Dolački, Enolog

DWWA-SILVER-2021_GENERIC-1.jpg
Éclat Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon jedna je od najpoznatijih ali i najrasprostranjeneijih svjetskih sorti. Uzgaja se u gotovo svim većim zemljama koje proizvode vino te u raznovrsnim klimatskim uvjetima.  Popularnost Cabernet sauvignona među vinarima i potrošačima je velika,no nije poznato je li zbog lakoće uzgoja ili omiljenog prepoznatljivog mirisu crnoga bobičastog voća i papra. Cabernet sauvignon su vina punog okusa s visokim taninima i primjetnom kiselinom.  

Vrhunski Eclat cabernet sauvignon 2018. iz Iloka rezultat je truda na našim vinogradima i brige za izrvsnost u podrumu. Dozrijevao je godinu dana u hrastovim bačvama. Duboke je, guste tamnocrvene boje. Njušimo u njemu ponajviše voćne arome, na prvu šumskog voća i miris tamne čokolade, a onda se pojavljuju tragovi crvenog papra. Okus vina je snažan i raskošan, djeluje otmjeno i cjelovito. Riječ je o uvjerljivo najboljem hrvatskom cabernet sauvignonu proizvedenom suvremenom metodom.

— Cabernet sauvignon 2018,

Jelena Balog, VInolog

Éclat Plavac mali

Eclat Plavac mali, berba 2013. (zlatna Decanter medalja)

Plavac mali je autohtona dalmatinska sorta, ali ujedno i najrasprostranjenija crna sorta u Hrvatskoj. Najbolje grožđe i vino daje u južnim predjelima Dalmacije, osobito na poluotoku Pelješcu, s kojeg potječe Eclat plavac mali 2013. To je vino koje bojom, mirisom i okusom ostavlja moćan dojam, a svakim gutljajem traži još...

DWWA-2021-GOLD_GENERIC_800x800px.jpg

Vino karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljiva te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina je snažan i bogat, te iznimno elegantan.Vrhunsko vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta, nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanje.
Plavac mali Eclat 2013.  moćno je vino koje je preporučljivo poslužiti na temperaturi 15 – 18 °C uz jela spravljena od divljači, crvenog mesa i uz biftek.

— Éclat Plavac mali 2013

Jelena Balog, Vinolog

Éclat Muškat

U svijetu vinove loze istaknuto mjesto zauzima jedna grupa sorti koju povezuje bitna karakteristika - sortna aroma. To su muškati. Ono što sve sorte koje nose prefiks muškat karakteriza je poseban „muškatan“ miris. Muškatne sorte karakteriziraju različita svojstva, imamo ih svih boja (crne, bijele, ružičaste, crvene) te različitih namjena (vinske, za sušenje i zobatice), no sve one imaju jednu stvar zajedničku, a to je pristunost muškatnog mirisa.

Chocolate Dessert

Muškat žuti je sorta koja daje vrlo užitna vina, zlatno žute boje, te sa čestim visokim ostatkom neprovrelog šećera i naglašenom muškatom aromom čini jedno izrazito zanimljivo desertno vino. No osim potencijala za proizvodnju desertnih vina, muškat ima i potencijal za proizvodnju vina u svim kategorijama kakvoće. Muškat žuti Eclat je jedno poluslatko vrhunsko vino, mirisi koji dominiraju su arome cvijeća, posebno arome ruže sa tonovima kandiranih agruma. Slatkoća, ali i lijepo izbalansirana svježina ovo vino čine savršenim uz voćne kolače i slastice.

— Muškat Éclat 2019,

Nikola Dolački, Enolog

bottom of page