top of page

Sve što trebaš znati o Chablisima

Chabis vina potječu iz istoimene vinske regije u Francuskoj, smještene na sjeverozapadnom dijelu Burgundije uz grad Auxerre, nekih dvjestotinjak kilometara od Pariza. Regija je zaista bajkovita – oduševljava izgledom, vinima i gastronomijom, ali ovdje ćemo naglasak ipak staviti na, nama omiljene, zlatne kapljice chardonnaya.Vinska priča Chablisa započinje prije 150 milijuna godina, ali ne brini, ovo nije lekcija iz povijesti! Uhvatili smo se godina jer je ključno znati da je na burgundskim prostorima tada ležalo more, što je sadašnje tlo učinilo iznimno bogatim fosilima i školjkama, a vino – magičnim.Kvalitetu vina prepoznali su još srednjovjekovni francuski kraljevi, smješteni na dvoru u Parizu. Budući da je Chablis s Parizom povezan riječnim putem, vina su jednostavno dolazila do kraljevskog stola, a odande se širila na ostatak Francuske i, nešto kasnije, cijelu Europu. Danas su Chablisi dobro poznata vina sa zaštićenom oznakom porijekla AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) i omiljena diljem svijeta.


U čemu leži posebnost Chablisa?


Sva Chablis vina rade se isključivo od jedne sorte – chardonnay. Riječ je o suhim vinima koja odlikuje sofisticirana mineralnost i slanost. Sorta chardonnay ovdje uistinu daje rezultate kao nigdje drugdje – karakter crpi iz morskog tla kilometrima udaljenog od mora te polukontinentalne klime, hladnije od ostatka Burgundije, koja doprinosi dobroj ravnoteži između razine šećera i kiselina – harmonija za prste polizat!Vinogradi su podijeljeni u četiri nevjerojatne apelacije smještene duž rijeke Serein. Svaka od njih ima vlastite osobitosti zahvaljujući strukturi tla, orijentaciji i izloženosti sunčanim satima:


1. Petit Chablis –1000 ha

2. Chablis – 3500 ha

3. Chablis Premier Cru - 800 ha

4. Chablis Grand Cru - 100 haSvaka apelacija podliježe strogim proizvodnim propisima, a što je apelacija smještena više u hijerarhiji, to je grožđe posebnije, a propisi stroži. Krenimo od hijerarhijski najniže ka najvišoj.Petit Chablis


Petit Chablisi smješteni su na visini između 230 i 280 metara. Krasi ih sjajna slamnato žuta boja sa zelenkastim odsjajima. Na nosu prevladavaju arome bijelog cvijeća, pretežno gloga i bagrema, a nadopunjuju ih citrusne note limuna i grejpa. Okusom su pitki i lagani, s uravnoteženim kiselinama. Osjeti se karakter zemlje kroz mineralnost i slanost.


Najbolje ih je piti mlade, dvije godine nakon berbe. Kao aperitiv se poslužuju na temperaturi od 8°C, a uz hranu na temperaturi 9-10°C. Njihova mineralnost idealna je uz kamenice i sirovu ribu. Također, izvrsno može podnijeti težinu jaja i puževa. Lijepo će se slagati i s kozjim sirom i tvrdim sirevima poput Goude ili Gruyèrea. Ukratko, ide uz gotovo sve francuske specijalitete!


Chablis


Vina Chablis čine najveći dio ove vinske regije. Blage su zlatne boje ili zelenkasto-zlatne. Imaju vrlo svjež i mineralan miris u kojemu se razaznaju kremen, zelene jabuke i limun. Sekundarne arome najčešće su lipa, menta i bagrem. Sa starenjem se zlatna boja intenzivira, a na nepcu javljaju začinske note. Okus je dugotrajan i sofisticiran.


Poslužuje se na temperaturi 10-11°C, idealno mlado, nakon dvije do tri godine starosti. Slaže se uz ribu na žaru i poširanu ribu te perad. Jako lijepo se sljubljuje i sa šparogama, koje je inače teško uskladiti, te sa snažnim egzotičnim jelima s curryjem, ali i suptilnijim okusima sushija. Također, može se poslužiti i kao aperitiv, a mi ne možemo odlučiti je li nam draži prije jela ili uz večeru.Chablis Premier Cru


Ovdje Chablis priča postaje prilično ozbiljna! Različiti dijelovi apelacije donose različite karaktere, ali svima je zajednička snažna struktura i dugotrajan okus koji jednostavno očarava nepce. Ova iznimna vina krasi blijedo zlatna boja. Bouquet se ne otvara odmah pa ih je potrebno lagano prozračiti. Stvoreni su za odležavanje - mlađi se uživaju nakon pet, a stariji nakon deset godina.


Najbolje ih je poslužiti na temperaturi 10-11°C. Zbog svoje aromatičnosti i složenosti okusa slažu se uz čitav niz jela. Ovako ozbiljnim vinima odgovaraju kuhane kamenice i riba u umaku. Mineralnije Premier Cru Chablise dobro je poslužiti uz perad ili teletinu s bijelim umakom, a nešto otvorenije verzije vina s puževima.Chablis Grand Cru


Za kraj, najbolji od najboljih – Chablis Grand Cru! Vina zelenkasto-zlatne boje, koja s godinama odležavanja prelazi u svijetložutu nijansu. Idealna su za čuvanje i najbolje ih je kušati nakon 10 do 15 godina, a neka imaju i veći potencijal odležavanja – zaista impresivno! Najintenzivnije su mineralne arome. Prate ih lipa, orašasti plodovi te dašak meda i badema. U nekima se javljaju i arome gljiva.


Izvrsno su izbalansirana, snažnog tijela i živosti. Ovako bogati i punog okusa poslužuju se na nešto višoj temperaturi, od 12 do 14°C. Izvrsno se slažu uz gorčinu foie grasa i rakove, prvenstveno jastoga i škampe. Dobro ga je upariti i s ribom ili s peradi u umacima na bazi vrhnja. Također, živost okusa Grand Crua lijepo će se sljubiti uz slanost kamenica.Koji Chablis odabrati?


Nakon kušanja svih apelacija, kristalno nam je jasno zašto Chablise nazivaju simbolom bijelog vina – koji god odabereš, stvarno ne možeš pogriješiti. Mi ih najčešće biramo prema hrani i uvijek ispune sva naša očekivanja, i više od toga.

U Vinolog wine shopu možeš pronaći Chablise tri različita proizvođača: Hamelin, De la Motte i Daniel-Etienne Defaix. Naši vinski stručnjaci rado će ti pomoći pri odabiru savršenog Burgundijca za tebe. Čekamo te na Trešnjevci!

1,392 views

Comments


Pratite nas

Svi postovi

bottom of page